Tja, hoe begin je eraan. 🙂
Ik stel me eerst even voor. Machteld Vandekerckhove. Vooral mama en echtgenote, maar ook ergotherapeut en ademtherapeut en volgde de opleiding orthomoleculair therapeut volgens de kPNI.
Ik heb nu al een tijdje mijn eigen praktijk waarin ik mensen begeleid volgens het SAIN concept. Dit is een holistische kijk op het probleem waarbij er vooral naar de oorzaak gekeken wordt, maar!
Zelf had ik jaren vermoeidheidsklachten. ‘Moe’ zijn was een alledaags woord, ik probeerde er voortdurend niet aan toe te geven. De zorg voor kinderen, werken, huishouden… Zoals vele vrouwen probeer je dit allemaal te doen, en draai je mee met de mallemolen om het perfecte vrouwtje te zijn, een goeie mama, de loyale werknemer…in deze welstellende maatschappij. Herkenbaar?
Maar de jaren van vermoeidheid eisten hun tol en meer en meer kreeg ik hoofdpijn en migraine. Dit gebeurde vooral rond de menstruatie, dus zal het maar normaal zijn… Of ligt het aan de hormonen??? Moe, duizeligheid, darmklachten, prikkelbaar,….. Het werd me allemaal te veel!

Ik begon mijn zoektocht om meer energie te krijgen. Ik ging helemaal op in ‘gezonde voeding’ met als mening dat goede voeding meer energie geeft! Samen met start to run, zag ik het volledig zitten en deed ik alles perfect volgens de regels. Ik volgde ook meerdere opleidingen en werd expert in gezonde voeding!! Mooi mooi!!!  Vind je niet?

Ik begon in bijberoep mensen te adviseren naar gezonde voeding. Toch voelde ik dat het plaatje nog niet klopte. Ik bleek nog altijd heel moe te zijn, ondanks dat ik alles zo perfect deed?? Hoe kan dat nu?? 😕
Ik besefte dat ‘perfect’ willen zijn ook wel veel energie kost, waarbij falen nog dichterbij stond en dus ook een lager eigenwaarde. Hoog-gevoelig zijn, perfectionisme, angsten om te falen waren voor mij de sleutels van mijn vermoeidheid. Perfecte voeding eten en dan je schuldig voelen dat je zondigde kan toch niet de manier zijn om je beter te voelen??? Naar mijn mening moet er soms anders gekeken worden naar voeding, want ook hier lopen we soms in de valkuil om een perfect, lekker en gezond middagmaal te moeten voorschotelen…  maar dit is een item voor in een andere blog…😉

De chronische stress die dit teweeg brengt door onzekerheden, perfectionisme, het nemen of niet kunnen nemen van moeilijke beslissingen en eventueel traumatische ervaringen zijn vaak de oorzaken, waardoor mensen gevoeliger worden voor burn-out, cvs of andere specifieke problemen… Die chronische stress zorgt voor heel veel ellende! Men krijgt lichamelijke klachten zoals darmklachten, keelpijn,  slaapproblemen, hyperventilatie, etc… Deze worden dan vaak ook chronische klachten. Ze worden dan behandeld met pillen, maar zijn vaak de gevolgen van langdurige stress, of onrust in je lijf…  Heel onze hormonenhuishouding overhoop!
Mijn man zei me al jaren dat ik vlug adem… Maar ik negeerde dit en vond het onbelangrijk. Tja, de ene ademt wat vlugger dan de ander.. So what?? 😏 Toen ik een boek las over ademhaling, werd me duidelijk hoe belangrijk onze ademhaling is! Mensen met chronische stress blijken vaak vlugger te ademen of zijn soms diepe “zuchters” en zijn soms aan het hyperventileren zonder te beseffen. Of ‘vergeten’ soms te ademen, zonder het te beseffen…. Indien je vlugger ademt, is dit te vergelijken met iemand die voortdurend aan het joggen is. Heel logisch dat je op de duur uitgeput geraakt!! Je bent de hele tijd aan het joggen!! Daarbij komt ook nog dat ons hart dan vlugger aan het werk gaat, men soms hartkloppingen krijgt en dat de enige oplossing lijkt om bètablokkers te nemen, terwijl dit op te lossen is door eenvoudige ademtherapie! Want wanneer je tot rust komt en niet meer oppervlakkig ademt, gaat ook het hart rustiger slaan. Echt ontspannen dus… moeilijk soms…

Ik schoolde me bij als ademtherapeut en merkte inderdaad dat mijn ademhaling helemaal niet OK was! Na jaren verkeerd te ademen, is het een dagelijkse oefening om een juist adempatroon aan te leren en aan te houden. Maar wat bleek, mijn lichamelijke klachten gingen eindelijk weg, zoals vele patiënten die mij ondertussen voorafgingen. Mede met bepaalde aanpassingen aan de voeding, voldoende bewegen en niet te vergeten een goeie brok zelfkennis. Op die manier was mijn puzzel eindelijk compleet…! Eindelijk!

Stress aanpakken, Ademhaling, In beweging zijn en Natuurlijke voeding, waren voor mij de 4 grote peilers om beter te worden.

Zo ontstond het SAIN concept, waarin ik na een lange strijd en zoektocht uiteindelijk het volledige plaatje gevonden heb en waar ik heel trots op ben.

Ik ben iemand, zoals vele onder ons, die werkt vanuit haar hart. Wat ik doe wil ik volledig achter staan. Iedereen is anders en het accent wordt gelegd op de behoefte van de cliënt. Maar het gehele plaatje komt aan bod. Daarom coach ik mensen om terug te komen in hun eigen kracht en sterktes. Soms vergeten we wie we zijn, en draaien we maar mee zonder te beseffen wat we écht willen. We worden ziek, gestresseerd, ongelukkig en durven geen stappen te zetten. Iedere beslissing is OK! Dan komt het wel goed, als het vanuit je hart komt en als je niet nadenkt of je zorgen maakt over wat andere ervan denken. Ik heb mezelf laten inspireren tijdens deze zoektocht door vele, heel veel (superlieve!) mensen en dit gaf me net die energie die ik nodig had! Waarvoor dank! Ik hoop je ook met deze blog te kunnen inspireren. Want… het is een cliché, I know,  maar
We only live once!! Vergeet dus niet om ervan te genieten!!  💗
‘Eenvoudig gezonde’ groeten,
Machteld 
machteld@eenvoudiggezond.be